LILLEMOR MANNERHEIM – LIIKKUVIA MUOTOJA

Lillemor Mannerheim syntyi vuonna 1927 ja kasvoi Niemenkylän kartanossa Vihdissä. Lempinimen Lillemor antoi nuorempi veli Carl Erik. Marsalkka Mannerheim oli heidän isoisänsä veli.

Sodan jälkeen Lillemor Mannerheim muutti Tukholmaan. Hän opiskeli siellä Konstfackissa ja myöhemmin Pariisissa Académie de la Grande Chaumièressa. Hän valmisti töitään Rörstrandilla ja Arabialla. Gefle posliinitehdas tarjosi hänelle vakinaisen työsuhteen.

Keraamikkona Lillemor Mannerheim tunnetaan muun muassa eloisista eläinaiheisista veistoksista, näennäisen pelkistettyjä orgaanisia muotoja noudattavista maljakoista ja monista astiastoista.

Lillemor Mannerheim solmi 1957 avioliiton Carl-Gustaf Klingsporin kanssa ja muutti Länsi-Göötanmaalle Hellekis-nimiseen linnamaiseen kartanoon Vänernin rannalla. Avioiduttuaan hän luopui työsuhteestaan Gefle posliinitehtaassa, mutta jatkoi työtään omassa ateljeessa kotitilallaan.

Uhanalaiset -veistoskokoelmasta tuli Lillemor Mannerheimin comeback, jonka hän toteutti Arabialle 1984. Se koostuu useista sukupuuton uhkaamista eläimistä, kuten pandoista, pingviineistä ja koalakarhuista.

Lillemor Mannerheim kuoli syöpään kotonaan Hellekisissa 1994.

Näyttelyssä Liikkuvia muotoja on runsaat sata teosta kertomassa Lillemor Mannerheimin elämäntyöstä keraamikkona. Nättely on aiemmin ollut esillä Göteborgista etelään sijaitsevan Falkenbergin Rian designmuseossa sekä Rörstrand museossa Lidköpingissä. Näyttelyn on koonnut Rian designmuseon johtaja Love Jönsson ja Marie Klingspor, Lillemor Mannerheimin tytär. Näyttelyn installoinnista KWUM:ssa vastaavat Barbro Kulvik ja Antti Siltavuori.

Näyttely on yksi sarjassa, jossa KWUM esittää Suomen ulkopuolella toimineiden keraamikkojen tuotantoa.