KWUM INVITED

14.5.–30.9.2023

AVOINNA TO–SU 12–17

GALLERY

KERAMIIKKAA

SINAWI

 

Sinawi tarkoittaa Koreassa alun perin perinnesoittimista koostuvia esiintymisiä. Etelä-Koreassa niiden jatkuvuutta edustavat usein ”naisbändit”.  KWUM on saanut näyttelyynsä vaikuttavan Sinawin. He esittelevät itsensä näin: Olemme ryhmä korealaisia naiskeraamikkoja. Meitä yhdistää se, että ajatusmallimme keramiikasta poikkeavat perinteisestä. Kokeilemme ja kehitämme eri materiaaleja monin eri tavoin ja keinoin. Haluamme esittää keramiikan loputtomat mahdollisuudet kokeellisten töiden kautta. Käsittelemme tasoa ja kolmiulotteista muotoa täysin vapaasti. Meillä ryhmässä vaalitaan aktiivista vuorovaikutusta. Se on auttanut meitä pitämään joka vuosi näyttelyitä – aina uudella teemalla.

 

Keramiikan loputtomista mahdollisuuksista kertovat kaikkien 17 taiteilijan työt: perinnettä ja kokeiluja, hempeyttä ja jykevyyttä. Suomessa toimiva Miki Kim kertoo lähemmin omasta työstään. Hän on onneksemme kotiutunut Posion Kirintövaaralle. Hän on asunut Suomen Lapissa jo kymmenen vuotta ja puhuu erinomaista suomea. Kontakteja kotimaahansa ja kollegoihin Miki vaalii matkoilla pari kertaa vuodessa.

 

Hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa suuntautui Suomeen ja juuri Posiolle. Siellä vaikutti hänen opettajansa Suku Park. ”Kohtasin Satumaan”, Miki muistelee. Metsästä tuli hänelle aarreaitta. Miki puhuu runollisesti talvesta, joka hänelle on toistuvuudessaan aina uusi ja ainutlaatuinen. Hän on päätynyt työssään käyttämään enimmäkseen valkoista posliinia, koska siinä tuntuma on sama kuin lumessa. Posion luonnon keskellä Mikin töistä karsiutui värikkyys. Lumen ohella siihen vaikuttivat varsinkin naava ja jäkälä. Miki asuu hirsimökissä metsän keskellä. Vieressä on pieni studio. Kesällä porotokat kulkevat ohi. Elämäntapa kuvastuu myös hänen töissään. Suomalaisten tavoin hän on kokenut kumisaapaat ja villasukat hengenpelastajina. Saappaita ja sukkia esittävät keramiikkaesineet näyttävät niin aidoilta, että niitä haluaisi varmuuden vuoksi hipaista. mikistudio.fi

KOTONA

MARKKU KOLEHMAINEN – NYTT  K

Musiikkia kuunnellaan, maalausta katsellaan. Värimaalauksessa ei ole selkeää loogista ajatusta, jonka voisi pukea kirjalliseen muotoon. Klassisen kerrosmaalauksen tekniikalla öljyväri saa syvyyttä.

Markku Kolehmaisen näyttelyssä kolmiulotteinen materiaali löytyi vanhan mansardikaton pelleistä. Leikattu kattopelti sai pintaansa kultakäsittelyn. Galvanoitu ja lyijymönjällä pohjustettu pelti kestää kullattuna ulkona ja elää vuorokauden ja vuodenaikojen mukana. Se toistaa valon voimaa himmeänä tai kirkkaana.

Markku Kolehmainen on työskennellyt 50 vuotta ammattitaiteilijana.

MARKKU KOSONEN – PAJUKORI

Pajukoreja ja visakoivuteoksia. Markku Kosonen (1945–2010) oli sisustusarkkitehti, puuseppä ja muotoilija. Hän käsitteli monia kotimaisia puulajeja uranuurtajana ja ammensi vaikutteita varsinkin Fiskarsin luonnosta. Hänen tuotteitaan on myös KOTONA näyttelyssä.