LILLEMOR MANNERHEIM – RÖRLIGA FORMER

Lillemor Mannerheim föddes 1927 och växte upp på gården Niemenkylä i Vichtis.

Smeknamnet Lillemor fick hon av sin yngre bror Carl Erik. Marshalk Mannerheim var Lillemor Mannerheims farfars bror.

Efter kriget flyttade Lillemor Mannerheim till Stockholm. Hon studerade vid Konstfack och senare i Paris vid Académie de la Grande Chaumière. Hon arbetade även för Rörstand och Arabia. Hon var fast anställd vid Gefle porslinsfabrik.

Som keramiker är Lillemor Mannerheim känd för bland annat sina lekfulla djurskulpturer, sina vaser med skenbart enkla organiska former och flera serviser.

Lillemor Mannerheim gifte sig med Carl-Gustaf Klingspor 1957 och flyttade till Hellekis säteri i Västergötland nära Vänern. I samband med äktenskapet lämnade Lillemor sin tjänst vid Gefle porslinsfabrik men hon hade en egen ateljé på Hellekis.

Kollektionen De hotade blev Lillemor Mannerheims comeback. Serien föreställer en rad utrotningshotade djur, bland dem pandor, pingviner och koalabjörnar och gjordes för Arabia 1984.

Lillemor Mannerheim avled i cancer hemma på Hellekis 1994.

Drygt hundra verk finns med på utställningen Rörliga Former som lyfter fram Lillemor Mannerheims gärning som keramiker. Utställningen har tidigare visats i Rian designmuseet söder om Göteborg i Falkenberg och Rörstrand museet i Lidköping. Utställningen är producerad av museichefen Love Jönsson och Marie Klingspor, dotter till Lillemor Mannerheim. Barbro Kulvik och Antti Siltavuori står för installationen på KWUM museet och galleriet i Fiskars.