HOWARD SMITH

Luovuuden moniosaaja, taiteilija ja muotoilija Howard Smith (s. 1928) on asunut naapurinani Fiskarsissa jo yli kaksikymmentä vuotta. On ilo esitellä hänen keramiikkataideteoksiaan KWUM -talvinäyttelyssä.

Howard Smith muutti Yhdysvalloista Suomeen 1960-luvulla. Hän on tullut kuuluisaksi rajattomuudestaan taiteilijana ja muotoilijana. Mikään materiaali ei ole ollut esteenä hänen taiteelliselle työskentelylleen. Hän on avannut suomalaisille värikkään maailmankuvansa muun muassa talonpoikaisen esineistömme kautta. Hän on puhaltanut henkeä hyljeksittyyn romurautaan. Hänen teoksensa huokuvat iloa, huumoria ja oivalluksia.

Smithin Vallilalle 60-luvulla suunnittelemat tekstiilit ja Arabian 80-luvun keramiikkateokset ovat yhä suosittuja. Vuosikymmenien ajan hän on ehtinyt tehdä lukuisia tilauksia julkisiin tiloihin. Ennen asettumista Fiskarsiin hän toimi vaimonsa Erna Aaltosen kanssa Tervakoskella omassa studiossa.

Howard Smith palkittiin 2001 Valtion muotoilupalkinnolla ja vuodesta 2003 hän on nauttinut valtion taiteilijaeläkettä. Tänä vuonna Ateneumin taidemuseo on kartuttanut kokoelmiaan useilla Howard Smithin taideteoksilla.

KWUM-museon näyttelyssä, HOWARD SMITH Ceramic Art, on esillä uniikkeja keramiikkateoksia, kaikki viime vuosikymmeniltä.

Kuva: Isa Kukkapuro-Enbom