ERNA AALTONEN

ERNA AALTONEN (1951–) valmistui keraamikoksi Kuopion muotoiluakatemiasta vuonna 1987. Opintojensa jälkeen hänet kutsuttiin Arabian tehtaalle käynnistämään uuden Pro Arte -sarjan tuotantoa. Arabialla hän tapasi myös tulevan puolisonsa taiteilija Howard Smithin. He muuttivat yhdessä Tervakoskelle, jossa he tuottivat studiokeramiikkaa Arteos -tuotenimellä. Hän käynnisti varsinaisen oman tuotantonsa uudessa studiossaan, kun he muuttivat Fiskarsiin vuonna 1996.

Nauhatekniikalla käsin rakennetut pyöreät muodot ovat muodostuneet Erna Aaltosen töiden tunnusmerkeiksi. Veistoksellisia muotoja korostaa rikas pinnan käsittely. 2000-luvun alussa hän kehitti engobe-tekniikan, jossa kerroksellinen saviliete yhdessä lasitteen kanssa muodostaa pintastruktuurin, jossa erilaisten oksidien aikaansaamat värimaailmat tuovat ruukkuihin loistavia pintoja.

Erna Aaltosella on ollut lukuisia yksityisnäyttelyjä mm. Suomessa, Ruotsissa, Belgiassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa ja hän on myös osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Erna Aaltonen asuu ja työskentelee Fiskarsin Ruukissa ja kuuluu jäsenenä Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAan. Hän on myös International Academy of Ceramics (IAC) -järjestön jäsen.

 

Kuva: Johanna Ekman