CAMILLA MOBERG

Kännetecken för Camilla Mobergs konstnärskap är att lära sig av misstag och ständigt söka efter något nytt. Hon började sin karriär med keramik som sitt material. Efter magisterexamen i konst 1992 bytte hon snart till glas. Glaset bländade med sina färger, formbarhet och snabba processer. Arbetet med skickliga glasblåsare öppnade gradvis glasets möjligheter för henne. Samarbetet mellan en konstnär och en glasblåsare är en egen specifik värld, där båda måste förstå varandra även med små gester, eftersom glas, när det är varmt, kräver snabba beslut.

Viktiga värden för Moberg är skönhet, hög kvalitet, hållbarhet och slutförd formgivning. Hon vill skapa tidlösa verk som överförs till kommande generationer. Inhemskhet är också ett betydande värde i hennes arbete. Alla verk tillverkas i Finland. Genom sin verksamhet bidrar hon till att kunnande inom glashantverk bevaras.

DoReMi och Messengers in Glass-ljusskulpturer har väckt uppmärksamhet de senaste åren både i Finland och utomlands. Det finns stora ljusskulpturer i offentliga samlingar, t.ex. I Sydkorea, Finland House and Art Center White Block, i Finland, t.ex. på Wasa Teater och Moomin Characters huvudkontor. Moberg, som har deltagit i otaliga inhemska och internationella utställningar, planerar förutom enskilda verk även småserieprodukter.

Camilla Moberg bor och arbetar på Fiskars bruk, där hon har sitt eget Sirius Galleri.

www.camillamoberg.fi

Marja-Leena Salo

Bild: Lasse Lecklin