KWUM INVITED

14.5.–30.9.2023

ÖPPET TORS–SÖN 12–17

GALLERY

KERAMIK

SINAWI KVINNLIGA KERAMIKERS UTTRYCK FÖR KRAFT

Sinawi betyder i Korea från första början uppträdanden med traditionella musikinstrument. I Syd-Korea upprätthålls de ofta av kvinnoband. Kwum ha fått ett enastående Sinawi till sin utställning. Så här presenterar de sig: Vi är en grupp koreanska kvinnokeramiker. Vi sammanbinds av att vår syn på keramikkonsten avviker från det traditionella. Vi prövar på och utvecklar olika material på många olika sätt och metoder. Vi vill visa keramikens ändlösa möjligheter via experimentella arbeten. Vi behandlar yta och tredimensionell form helt fritt. I vår grupp värnar vi om aktiv växelverkan. Det har hjälpt oss att ordna utställningar varje år – alltid med ett nytt tema.

 

Alla 17 keramikers arbeten berättar om keramikens ändlösa möjligheter: Tradition och experimenteranden, ömhet och grovhet. På plats finns Miki Kim och hon berättar närmare om sitt eget arbete. Till vår lycka har hon blivit hemmastadd i Kirintövaara i Posio. Hon har bott i finska Lappland redan i 10 år och talar utmärkt finska. Hon värnar om kontakterna till sitt hemland och sina kollegor med resor ett par gånger i året.

 

Hennes första utlandsresa gick till Finland och till Posio. Där verkade hennes lärare Suku Park. ”Jag möttes av ett Sagoland” kommer Miki ihåg. Skogen blev hennes skattkammare. Miki talar poetiskt om vintern, som för henne alltid är ny och enastående. I sina arbeten använder hon mestadels vitt porslin för att där finns samma känsla som för snö. I Posio mitt i naturen föll det färggranna bort.
Miki bor i en stockstuga mitt inne i skogen. Bredvid finns en liten studio. Om somrarna går grupper av renar förbi. Hennes livsstil kommer fram också i hennes arbeten. På finskt vis har hon också upplevt gummistövlar och yllesockor som livräddare. Stövlar och sockor gjorda av keramik ser så naturliga ut att man för säkerhets skull gärna skulle vidröra dem.

KOTONA

MARKKU KOLEHMAINEN – NYTT  K

 

Man lyssnar på musik. man betraktar målningarna. Vid färgmålning finns det inte någon klar logisk tanke, som man kunde klä i skriftlig form. Med den klassiska skikt-målnings-tekniken får oljefärgen ett djup.

 

I Markku Kolehmainens utställning fann man det tredimensionella materialet i blecken från ett gammalt mansardtak. Det galvaniserade och med blysmet bestrukna och förgyllda blecket bibehåller sin yta utomhus och lever med dygnen och årstiderna. Det återspeglar ljusets kraft fördunklat eller klart.

 

Markku Kolehmainen har arbetat 50 år som yrkeskonstnär.

MARKKU KOSONEN – WIDEKORGAR OCH DESIGN I MASURBJÖRK

 

Markku Kosonen (1945-2010) var inredningsarkitekt, finsnickare och formgivare. Han bearbetade flera olika inhemska träslag. Han var banbrytare inom sitt område. Han hämtade inspiration till sin formgivning från naturen här i Fiskars. Hans videkorgar och formgivna skålar i masurbjörk finns också på KOTONA utställningen.