JOHANNA RYTKÖLÄ

DYKNING I SOMMARNATTEN

 

Johanna Rytkölä (f. 1956) tog examen vid Konstindustriella högskolan, Bildkonst lärarlinjen 1982 och Keramikavdelningen 1986 i Helsingfors. Hon har en mångsidig erfarenhet i privata och gemensamma utställningar i Finland och utomlands. Hon är också medlem i Finska Skulptörförbundet. Johanna Rytkölä bor och arbetar i Vanda, Tavastberga.

För Rytkölä är vattnet ett tema som hon återvänder ständigt i sin konst. “Teman i konstverken i utställningen inkluderar inte enbart den världsliga oron över vattnets tillstånd, utan också de personliga barndomsminnen och lekfulla fantasin som är förknippade med vattnet.” I sina skulpturer framhäver hon synliga motsatta fenomen, till exempel den fantastiska skönheten i vattendrag och å andra sidan människans förorsakade bråte. De fantasifulla vattenväxterna når från djupet till ljuset och skapar hopp för bättre.

I sitt senaste arbete i KWUM har Johanna Rytkölä kombinerat färgglad keramik och granit. Med samma teknik designar han et stort arbete för ett nytt bostadsområde i Vanda.