KAINUUN KAOLIINI – UUDET KOKEET

Kainuu Kaoliini on vuonna 2021 aloitettu projekti, jonka tavoite on lisätä tietoisuutta kotimaisen villisaven keräämisestä ja käytöstä. Hankkeen ideoi alunperin kuvataiteilija Katariina Guthwert, joka halusi kaivaa luonnosta korkeapolttoista savea taiteensa materiaaliksi. Geologian tutkimuskeskuksen avulla sopiva kaoliinisaviesiintymä löytyi Puolangalta. Seuraavana vuonna Puolangalla järjestettiin ensimmäinen Kaoliinifestivaali ja Kainuun kaoliini -keramiikkanäyttely.

 

Kaoliini on keraamikolle välttämätön materiaali, jota käytetään muun muassa savimassoissa, lasitteissa ja engobeissa eli saven koristelulietteissä. Tällä hetkellä suomalaista kaoliinia ei juuri hyödynnetä, vaan kaikki teollisuuden käytössä oleva kaoliini tuodaan ulkomailta. Valkoisuus on ollut tärkeä laatuvaatimus kaoliinille. Taidekeramiikassa suomalaisen kaoliinin kellertävä sävy, esiintymän epätasalaatuisuus ja värivaihtelut eivät välttämättä haittaa vaan saattavat olla jopa haluttuja ominaisuuksia. Kaoliinipitoisia savia esiintyy Puolangalla myös muissa väreissä kuin valkoisena.

 

Puolangan kaoliinisavet ovat suhteellisen epäplastisia. Ne sisältävät varsinaista hienoa saviainesta varsin vähän ja niiden muotoilu käsin on vaikeaa. Siksi monet taiteilijat ovat sekoittaneet kaoliinin joukkoon jotain plastisempaa savea. Puolangan kaoliinien kemialliset ja mineralogiset koostumukset vaihtelevat paljon. Kaoliinin päämineraalia kaoliniittia on Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusten mukaan näissä raakasavissa 5-70 %, kvartsia 15-90%. Voimakkaat värivaihtelut johtuvat pitkälti raudan ja titaanin erilaisista pitoisuuksista.

 

Kainuun kaoliini -projektin käynnistyttyä monet taiteilijat ovat työskennelleet suomalaisen kaoliinisaven parissa, esimerkiksi Kaoliinifestivaaleilla ja ryhmänäyttelyissä, joihin on kolmessa vuodessa osallistunut yli 40 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta. Materiaaliin ovat saaneet tutustua myös monet harrastajat sekä muotoilun opiskelijat useassa oppilaitoksessa.

 

KWUM-keramiikkamuseossa esillä olevan näyttelyn teema on Uudet kokeet. Keraamikon työhön kuuluvat oleellisesti kokeilut, koepalat ja maaperän, saven, ominaisuuksien tutkiminen. Näyttelyn taiteilijat ovat lähestyneet materiaalia itseään haastaen, kokeellisesti ja tutkien.

 

Näyttelyn on koonnut Katariina Guthwert.

 

Taiteilijat: Anna-Kaisa Haanaho, Ulla Harju, Leena Hyttinen, Niko Mankinen, Lotta Mattila, Laura Pehkonen, Eva Spoof, Erkki Stenius ja Jari Vesterinen.