KIM SIMONSSON – EN HANTVERKARES GEN

Kim Simonsson är en finlandssvensk skulptör, som bor och arbetar i Fiskars bruk. Han har arbetat med keramik redan i över 20 år och har genom sina alster påverkat vårt sätt att möta ett uråldrigt material. I Simonssons alsters värld är det barnen och djuren som har huvudrollen. Sina tidiga verk byggde Simonsson först upp med kompakt lera kring en järnställning och därefter följde framställningen av en gipsform. Det slutliga konstverket pressade han i den torra och slipade gipsformen. Skulpturen kunde ännu finslipas före bränningarna och glasyrerna. På så vis skapades konstverket som är utställt i KWUM, Flickan som hoppar i en vattenpöl.

Simonsson tänker att han har ärvt en hantverkares gen. Hantverkarstilen framträder ytterligare i de gröna mossfigurerna, som har blivit internationellt uppskattade. Han bearbetar leran med fingrarna till önskad form. Av dessa blir det ofta barn, som bär med sig upphittade objekt. I föremålen kombineras ändå gammalt hantverk med maskinell teknik. Den mossliknande ytan har åstadkommits med neon gul nylonfiber, som har placerats elektrostatiskt på det svartmålade keramik-konstverkets yta. Kanske intresset för att föra samman olika tekniker föddes när Simonsson studerade vid

Konstindustriella högskolan, numera Aalto-universitetet. Under år 2022 har man upprepade gånger kunnat bekanta sig med Simonssons konstverk i Frankrike. Simonsson deltog i Lille3000 Utopi-festivalen i Lille 11.5. -2.10.2022 där man gjorde 4,5 meter höga förstoringar av hans tio mossfigurer i samarbete med Atelier St Roch. Dessa jättar önskade cirka 2 miljoner deltagare välkomna till festivalen på Rue Faidherbe -huvudgatan. Som bäst har Simonsson en privat utställning i Galerie Nec i Paris och nästan 30 skulpturer på biennalen för nutida konst i Lyon.

Man kan bekanta sig mera ingående med mossfolkets berättelser i Tales of the Moss- people-boken som utkommit under hösten 2022.

 

Bild: Jefunne Gimbel