KERAMIKENS MÅNGA ANSIKTEN
Skulptören och formgivaren Matias Karsikas (f. 1989) härstammar från Nivala. Han bor och arbetar i Helsingfors. Han har studerat vid högskolan för Konst och design och sedermera glas- och keramikkonst vid Aalto universitet. På utställningen kan man se Karsikas skulpturer, av vilka en del finns upphängda på väggen. I föremålen möter värmebehandlat glas och glaserad keramik trädet som formats av naturen. I en del av föremålen har textilens konstruktion förändrats till en tredimensionell rytmisk yta av små delar i keramik. Ytan som sammansätts av keramikdelar ger plats för glasyrer och därigenom blir skulpturerna en studie i färger. I över tusengradig hetta i ugnen smälter glasyren och blir rinnande. Effekterna som skapas vid bränningen är en essentiell del av konstverken.
Den rinnande glasyren och kristallerna leder till en värld av detaljer som påminner om en färgkarta av naturens flora och fauna och mineraler. I naturtemat är blomstermotiven ett typiskt sätt för Karsikas att förverkliga ornament på konstverkens yta. Blommor som tema är oändliga och de har sammankopplats med keramikens traditioner. Glänsande glaserade blommor påminner om hemvanda kakelugnar och utsmyckningen på prydnadsfat.
Keramikens traditioner fungerar som ankaren i föremålen, och föremålen hedrar materialet. Karsikas anser att keramiken verkligen är ett mångsidigt och magiskt material som har flera ansikten.” Den framåtdrivande kraften och motivet för keramikerns yrke är spänningen. I en värld där allting kan namnges och katalogiseras, ger konstnärskapet en möjlighet att närma sig det nya. Att öppna keramikugnen är alltid lika hemlighetsfullt och innovationerna vid glasblåsning gör att man för en stund kan tro på trolleri. Av oansenligt jordmaterial förädlas guld, lysande smaragd och immateriellt flödande glas”.
Bild: Mikko Patrikainen