KERAMIIKAN MONET KASVOT
Kuvanveistäjä ja muotoilija Matias Karsikas (s. 1989) on kotoisin Nivalasta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa ja sittemmin Aalto yliopistossa lasi- ja keramiikkataidetta.
Näyttelyssä on Karsikkaan toteuttamia veistoksia, joista osa on ripustettu seinälle. Teoksissa kuumatyöstetty lasi ja lasitettu keramiikka kohtaavat luonnon muovaaman puun. Osassa teoksissa tekstiilin rakenne on muuttunut pienten keramiikkaosien rytmittämäksi kolmiulotteiseksi pinnaksi.
Keramiikkaosista koottu pinta antaa tilaa lasitteille, jolloin veistokset muuttuvat tutkielmiksi väristä. Yli tuhatasteisessa uunissa lasite sulaa ja muuttuu nestemäiseksi. Poltossa syntyvät efektit ovat teosten olennainen osa. Toisiinsa sekoittuvat valumat ja uunissa muodostuvat kiteet vievät yksityiskohtien maailmaan, joka viittaa luonnon floran, faunan ja mineraalien värikarttaan.
Luontoteemassa kukka-aiheet ovat Karsikkaalle tyypillinen tapa toteuttaa ornamenttia teosten pintaan. ”Kukat teemana on ikiaikaisia. ja ne on perinteisesti liitetty keramiikan traditioihin.
Kiiltävistä lasitetuista kukista muistuvat mieleen kotoisten kaakeliuunien tai keraamisten koristelautasten koristeaiheet.”
Keramiikan traditiot toimivat ankkurina teoksissa ja teokset kunnioittavat materiaalia.
Karsikas kokee, että keramiikka on todella monipuolinen ja maaginen materiaali, jolla on monet kasvot.
”Eteenpäin vievä voima ja motiivi keraamikon ammatille on jännitys. Maailmassa, jossa kaiken voi nimetä ja lokeroida, taiteen tekeminen antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä uuden äärelle. Keramiikkauunin avaaminen on aina yhtä salaperäinen tapahtuma ja lasinpuhalluksessa saadut oivallukset saavat hetkeksi uskomaan taas taikuuteen. Koruttomasta maa-aineksesta jalostuu kultaa, smaragdin hohdetta ja aineetonta pulppuavaa lasia.”
Kuva: Mikko Patrikainen